keskiviikko 20. helmikuuta 2013

20. Verkoilla


Nuoriso lähti ns. kirotulle järvelle pilkille. Nimi kertonee kalan saannin todennäköisyyden. Minä läksin kokemaan verkkoja. Liikunta- ja ulkoilmarajoitteisena ihmisenä (=ei huvita) päädyin käyttämään Elisan 3G verkkoa.

Varaosamyyjät pitäkööt tunkkinsa ja muut kolskeensa. Suuntasin nettiin ja aloitin varaosien etsinnät. Hatkan purkutyö on edennyt hiljalleen ja uusittavia osia on listalla reilut kolmekymmentä. Antauduin huikaisevan virtuaalimaailman syövereihin. Kyyläsin motoristien kotisivuilta ja keskustelupalstoilta osoitteita ja kokemuksia verkkokaupoista. Seuranneiden tuntien aikana sairastuin pahaan informaatioähkyyn. Kuvia, osia ja termejä imeytyi verkkokalvojen välityksellä aivojeni sopukoihin.

Yleissivistykseni laajeni ja hyöty tehdystä työstä on myös taloudellisesti merkittävä. Hatkan myyjä oli kysynyt osien hinnat kaatumisen jälkeen ja silloin summa oli ollut noin 3 500 €. Vaikka vauriot olivat hivenen oletettua pahemmat, niin uskon vakaasti, että kyseinen arvio alittuu reippaasti. Toivottavasti, koska rahakirstu ammottaa tyhjyyttään ja ravintolapäivään on vielä aikaa.

Työnjako Villen kanssa on selvillä. Minä etsin pääasiallisesti kotimaasta ja Ville ulkomailta. Ostopäätökset tehdään sitten porukalla, samoin ostot ulkomailta.

Suomalaisista palveluista eniten on hyötyä ollut nettivaraosa.com ja autovahinkokeskuksen verkkokaupoista. Myös tori.fi on ollut yllättävän kätevä. Vähän aikaa kesti tajuta, että palveluihin voi tehdä myös ostoilmoituksia. Niitäkin kannattaa suosia. Ainakin nyt nappasi :)

Linkkejä seuraamalla olen löytänyt maastamme käsittämättömän määrän purkamoita ja yksityisiä myyjiä. Sivujen ja hakukoneiden taso on melko riemunkirjavaa, mutta näppärä etusormi voi siirtyä huonoilta sivuilta pois hetkessä.

Ulkomailta hankintoja tehtäessä suurin ilonaihe on ollut ebay.fi. Sieltä löytyy käytettyjenosien lisäksi myös paljon ilmoituksia nettikaupoilta. Heidän linkkejään seuraamalla voi pääsee sitten firman omille kotisivuille. Ebayn hyviä ominaisuuksia on myös turvallinen maksutapa PayPal.

Tiedonhaku internetistä on vahvuusalueeni. Osaan käyttää hakukoneita tehokkaasti ja kriittisesti. Hintavertailuja kannattaa aina tehdä ja selvittää lisäksi, onko kyse alkuperäisestä osasta vai tarvikkeesta. Kannustan kuitenkin kaikkia muita kanssa näpertelijöitä tutustumaan rohkeasti palveluihin. Tiedonhaun oppii nopeasti. Rahansäästö on hyvä motivaation lähde.

Puuttuvien osien lista on kutistunut alle kymmeneen. Itsetunto on noussut kohisten.

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kernaasti saa laittaa kommentteja blogista ja muustakin :)